Sanjati na Z

Sanjati Zadatak — pogledati Učenje.

Sanovnik Zagonetkaprolazne teškoće. Ovo bi, logično, mogla da bude aluzija na zagonetke ili probleme u budnom životu. Ako ste u snu rešili zagonetku, odlično! Ako niste, možda biste mogli da razmislite na koju oblast vaše jave se zagonetka odnosila.

Zagrljaj s prijateljem: nesreća; s partnerom: sreća blagostanje; s nepoznatom osobom neverstvo. San o zagrljaju bi mogao da bude aluzija na vaše samozadovoljstvo ili podsticaj da više volite sebe. Bitno je ko vas je grlio (ili možda šta). Ako je to bio neki stvor iz noćnih mora, možda vas je na javi obuzela neka nepoželjna ideja ili plan. Ako ste vi grlili nekog, možda su vam potrebni ljubav i nežnost, ali moguće je da san znači i opomenu ako ste grlili nešto gadno.

Sanjati Zajamdati: novi neprijatelji; primiti: neodgovornost. Ovakav san možda govori da prekoračujete emotivne sposobnosti ili vam je potrebna veća podrška od bliskih osoba.

Sanovnik Zalutati — pogledati Lutanje.

Sanjati Zamak
— pogledati Dvorac.

Sanovnik Zamkaradost. Bilo da ste postavljali zamku ste se uhvatili u nju, san se sigurno odnosio na neki potez ili plan s jave. Možda vas upozorava da idete pravo u zamku.

Zapušač — pogledati Čep.

Zastava opasnost je prošla. Možda je u pitanju vaše visoko mišljenje o sebi. Simbol je verovatno pozitivan, osim ako zastava mlitavo visi na vrhu stuba. Takođe je moguće da samo što vam nije “pala zastavica”.

Zatvor videti ga bolest, nesreća; biti zatvoren: gubici i nevolje. Ovo bi mogao biti san koji ukazuje na samoosuđivanje, ali možda je reč i o nekom elementu vaše ličnosti koji ne možete da oslobodite. Možda se na javi osećate zarobljeno. Ili vam je potreban nekakav novi izazov.

Zavesa tajne. Postoji nekoliko asocijacija. Ako je zavesa padala, možda je u pitanju upozorenje da treba da okončate nešto s jave, nešto što je pomalo teatralno ili nestvarno. Ako se zavesa diže, to može da predstavlja lični razvoj ili nekakvo otkrovenje. Ako vešate ili šilete zavese, možda želite nešto da sakrijete.

Zavoj izgubićete slobodu. Nije svejedno da vas je zavoj stezao ili štitio. Možda je nekom delu vašeg tela zaista potrebna dodatna nega ili pažnja, ali san se može odnositi i na nekoga ko se prema vama ponaša suviše zaštitnički.

Zec hvatati sreća je nadomak ruke; videti ga: strah. Zečeve najčešće povezujemo s intenzivnim razmnožavanjem. Možda je u pitanju aluzija na vaš seksualni život. Možda pokušavate da “sustignete” partnera i njegove prohteve, ili obrnuto, možda mu suviše izmičete u tome.

Zemlja obrađivati: velika radost ili velika briga. Zemlja najčeđće simboliše plodnost, ali i postojanost. Možda vam je ugroženo osećanje sigurnosti. Ako ste obrađivali ili kopali zemlju, možda pokušavate da doprete do korena nečega ili da rasvetlite ne-što skriveno. Snovi o zemlji mogu značiti kako je vreme da se pogleda stvarnosti u oči.

Zemljotres nepokolebljivost, opasnost. Osećanje da vam se tlo izmiče ispod nogu svakako ukazuje na nesigurnost, bilo psihičku bilo materijalnu. Takav san može da sadrži ozbiljno upozorenje, naročito ako se u tlu ili zidovima pojavljuju pukotine. Možda ste stigli do tačke “pucanja”. Ipak, ne zaboravite da postoje i jednostavni uzroci ovakvih snova: možda vam je neka buka spolja prodrla u san.

Zid videti ga: pomirenje; penjati se svadje; pasti: podsmevanje. Zid, ako ste ga potražili pod ovom odrednicom, nije deo kuće ili sobe. Verovatno predstavlja prepreku, slično ogradi. Ako ste gradili zid, možda je vama ili vašoj porodici potrebna dodatna zaštita i osećanje sigurnosti. Ako ste ga rušili, možda žudite za većom slobodom i bekstvom od svakodnevice.

Zima neprijatnosti, svadje s ukućanima. Zima obično predstavlja kraj ciklusa godišnjih doba, pa bi prema tome san o njoj govorio o strahu od starenja i smrti. S druge strane, zimsko doba ima svojih radosti, naročito za decu. Možda dete u vama želi malo više zabave, umesto da se stalno brinete zbog nečega. Posle zime dolazi proleće: možda neki simbol u snu ukazuje na skoro topljenje snega.

Zlatonaći žalost; brojati: izgubićete dragu osobu; izgubiti: prevara. Možda ste došli na neku zlata vrednu ideju. Zlato je moćan simbol i možda je reč o samoostvarenju. Možda u ovom trenutku stičete iskustvo koje će vam obogatiti život.

Zmaj šteta zbog neopreznosti. San o puštanju zmaja verovatno govori o slobodi a ne o sputavanju, iako je takva sloboda pažljivo usmeravana: sloboda da se lebdi u granicama razuma. Kakvi vas konci vezuju u ovom času? Možda pokušavate da ih raskinete, a možda se nadate da će vas upravo oni voditi. Možda neko vuče vaše konce. Papirni zmaj verovatno predstavlja vas, ali to bi mogao da bude i vaš partner ili član porodice. Svakako postoji i veza s letenjem.

Zmija zlotvori, neprijatnosti. Zmija je u većini kultura vrlo snažan simbol. Najčešća asocijacija je na zmiju u raju, koja je Adama i Evu navela na greh. Ako su vas zmije u snu uplašile, možda bi trebalo da razmislite o svom stavu prema seksu. Morate da se suočite i uhvatite u koštac sa zmijom, slično kao sa čudovištem.

Zora nada. Osvit novog dana je svakako pozitivan simbol, a može značiti da će vam na javi zbog nečeg “svanuti”.

Zvezda — radost, sreća. Možda ste upravo vi bili zvezda koju ste videli kako jasno blista. Možda vam je san sugerisao da je dosegnete, da iskoristite svoje sposobnosti što bolje. San o nekoj filmskoj zvezdi verovatno je san o ispunjenju želje, ali razmislite šta vam zapravo znači ta osoba ili neka uloga koju je igrala.

Zvono dobre vesti. Zvono može predstavljati poziv na uzbunu ili okupljanje, prema tome verovatno ste pokušavali da privučete nečiju pažnju. Posmrtna zvona govore o gubitku i lišavanju.

Zubiugled, zdravlje; da ispadaju: nesreća. Gubitak zuba u snu može da znači gubitak samopoštovanja. Važan je zubar iz sna, njegova veština i stav. Ponekad se zub može shvatiti kao simbol polnosti. Takođe je moguće da su vas ovih dana na javi zaista boleli zubi, a tada je san zapravo strogo naređenje da što pre odete kod lekara.

---- ----
loading...